Bankgeheimen

 

bankgeheimen

Tekenaar: Wachs Pierre
Scenarist: Richelle Philippe
Uitgever : Glénat

Het eerste album van dit Spaanse duo is meteen een schot in de roos. Al bij het doorbladeren weet je gewoon: dit is een verdomd goeie strip! Guarnido is animator bij Disney en tekent de godganse dag oerlieve, ontwapenend schattige diertjes waar Disney het patent op lijkt te hebben. Misschien uit frustratie dat hij zijn strip bevolkt met harde, gemene, zwartgallige, kruiperige dieren — beesten eigenlijk.

John Blacksad is een zwarte kat (hij heeft wat weg van Bagheera, de panter uit Jungle Book) en privédetective. Uitdagend kijkt hij je aan op de cover. IJzig staat hij bij het lijk van een oude geliefde, een gevierde actrice. Hij is vastbesloten de moordenaar te vinden. Z’n uiterst efficïente zoektocht leidt ‘m naar een zekere Leon. Hij zou wat gehad hebben met de filmster, zij had een zwak voor mannen: met één had ze niet genoeg. Vanaf dan staat een slang de speurder naar het leven en als hij uiteindelijk Leon vindt, begraven op het kerkhof, belagen nog eens twee zware jongens de steeds dieper in de problemen zinkende kater. Gelukkig wordt hij de poot boven de kop gehouden door een politiecommissaris, want de affaire leidt tot de hoogste regionen. Blacksad krijgt vrij spel en maakt er gretig gebruik van…

De sfeer, de inkleuring, de tekeningen (ja, die meesterlijke tekeningen!), de zwarte ondertoon, het verhaal, the whole shebang kortom, alles zit goed. Het meeste plezier hadden we dan nog bij de laatste pagina, daar stond te lezen: “Einde van deze episode”. Dat betekent dat er meer van dit lekkers op komst is! Neen, de aankoop van deze strip is absoluut geen kat in een zak. Als we het konden, dan hoorde je ons spinnen tijdens het lezen.

Bij uitgeverij Glénat verscheen in 2006 het eerste deel van de serie ‘Bankgeheimen’. In deze reeks worden allerlei soorten fraudes onder de loep genomen en als basis gebruikt voor het verhaal. De financiële intriges, witwassen, verduistering en meer van dit soort zaken die dagelijks om ons heen gebeuren.

De serie wordt geschreven door Philippe Richelle. Hij werd geboren in 1964 in België. Richelle begon zijn carrière bij het stripblad Kuifje. Hoewel hij eerst strips tekende, begon hij zich gaandeweg meer toe te leggen op het schrijven van scenario’s voor strips. Voor ieder verhaal, dat meestal twee delen beslaat, wordt een andere tekenaar aangezocht.

Het verhaal begint in Metz. Jacques Colpin heeft geen werk. Samen met zijn vrouw Ivana probeert hij de eindjes aan elkaar te knopen en voor hun dochtertje Tamara te zorgen. Maar het gezin zit financieel aan de grond. Hoewel Jacques samen met zijn Kroatische zwager bezig is om een project van de grond te krijgen, lukt het hen niet om de financiering rond te krijgen. Door een speling van het lot komt Jacques weer in contact met een oude jeugdvriend, Franco Bucci. Deze is tegenwoordig werkzaam in de financiële sector. Om toch aan de benodigde gelden te komen neemt Jacques contact op met Franco. Deze ziet wel iets in het project, maar niet op de manier zoals Jacques denkt. Franco ziet hierin een uitgelezen mogelijkheid om iets heel anders te ondernemen. Wat Jacques niet weet is dat Franco samenwerkt met Luc Leval, een jurist van een gerenommeerde Luxemburgse bank. Franco doet voorkomen of hij een groep investeerders bereid heeft gevonden in het hotel in Kroatië te investeren. Dolblij gaan Jacques en zijn zwager akkoord met het voorstel. Jacques moet een rekening openen bij de Kroatische bank Savic & Broz. Het geld, 300.000 euro is de afspraak, wordt overgemaakt door een Ierse firma, Connemara Inc Ltd. Maar wanneer het zover is komt de aap uit de mouw.
Jacques en Ivana Colpin door Wachs Er is veel meer geld overgemaakt dan er was afgesproken. Op de rekening van Jacques staat nu een bedrag van 10 miljoen euro! Franco vertelt zijn jeugdvriend dat hij hiervan 300.000 euro mag houden en de rest steeds in gedeeltes dient op te nemen en contant naar Frankrijk te brengen. Het contante geld moet hij aan Franco geven. In Genève heeft een compagnon van Franco, ene Milo Muller, een advocatenkantoor ingeschakeld. De advocaat heeft twee aparte rekeningen geopend voor twee firma’s. Het door Jacques overgebrachte contante geld wordt vervolgens op de rekeningen gestort. Alles lijkt goed te gaan. Maar toch komt er een kink in de kabel. Jacques heeft moeite om de verlokkingen in Kroatitië te weerstaan en neemt op een avond een vrouw mee naar zijn hotelkamer. Hoewel er niets gebeurd, blijkt hij de volgende ochtend beroofd te zijn van 200.000 euro. Namelijk het contante deel dat in de koffer zat voor Franco. Maar Jacques is niet de enige die in verleiding wordt gebracht. Zijn vrouw Ivana kent Franco van vroeger en bijna gaat ze met hem vreemd. Op het laatste moment bedenkt ze zich. Omdat Jacques natuurlijk niet wil toegeven dat hij het geldbedrag kwijt is, eist hij voor zijn deelname aan de fraude meer geld. Franco weigert en laat vallen dat hij seks heeft gehad met Ivana. Dit leidt tot een vechtpartij, waarbij Franco gedood wordt. Ontreddert komt Jacques thuis en biecht op aan zijn vrouw. Zij besluit dat ze de gok moeten nemen dat Franco niet naar hen kan worden teruggeleid. De twee besluiten het geld te houden en tijdelijk op te bergen in de schuur van hun bejaarde buren. Maar wat zij niet kunnen bevroeden is dat tijdens een routinecontrole bij een Luxemburgse bank komt vast te staan dat er 10 miljoen euro van een rekening is overgemaakt zonder dat hiervoor opdracht was gegeven. De jacht op het geld is geopend!

___________________________

___________________________

___________________________