De Expert

 

De Expert

Tekenaar: Brada
Scenarist: Giroud Frank
Uitgever : Glénat

Adam Robak is tegelijk kunstverzamelaar en kunstexpert. Hij koopt een schilderij, De Triomf van Sint – Waldemar, en schrijft zelf een echtheidscertificaat uit. Geen haan die ernaar kraait, tot een historica hem wijst op een vreemd anachronisme. Het schilderij dateert immers uit 1477. Het gaat echter om het einde van de strijd tussen de Litouwers en de Tataren en de finale veldslag vond plaats in 1479, dus twee jaar later! Was de schilder de Nostradamus van zijn tijd, of is er meer aan de hand? Net na de uiteenzetting van de historica wordt er een aanslag gepleegd op Robak. Dat daarbij een kruisboog wordt gebruikt met een pijl die dateert uit de 15de eeuw, maakt het alleen maar meer raadselachtig.

Robak overleeft de aanslag en ontdekt dat hij een verre nazaat is van een van de mensen die afgebeeld staan op de het schilderij. Bovendien werd kort daarvoor een aanslag gepleegd op een Russische diplomaat, gebruik makend van dezelfde modus operandi. Robaks verbazing én nieuwsgierigheid worden nog groter als hij ontdekt dat de Rus ook een nakomeling is van een van de mensen op het schilderij. Blijkbaar heeft iemand het gemunt op iedereen die met het schilderij verbonden is…

Giroud (De Tien Geboden) heeft in deze reeks het boek Nahik uit De Tien Geboden, vervangen door een schilderij. Opnieuw slaagt hij er echter in om in één album een gegeven te plaatsen dat ons meteen doet hunkeren naar meer: waar komt het schilderij vandaan? Wie is die geheimzinnige moordenaar? Wat heeft het Vaticaan met dit alles te maken? Met korte flashbacks geeft hij kleine stukjes van de ontstaansgeschiedenis van het schilderij weer, terwijl het onderzoek van Robak zelf ook enige puzzelstukjes op zijn plaats legt. De ideale reeks om de uitgebluste collectie De Zwarte Loge van Glénat wat nieuw leven in te blazen.

___________________________

___________________________

___________________________