De Telescoop

 

de.telescoop

Tekenaar: Teng Paul
Scenarist: Hamme Jean van
Uitgeverij: Casterman

XIII contra I, Largo Winch Groep W, het debuut van Meesters van de Gerst, Thorgals Ogotaï-cyclus,… “Dat waren nog eens strips, mijnheer!” Voor de verstokte stripcritici die beweren dat Jean Van Hamme nadien niets goeds meer in elkaar heeft geflanst, is er goed nieuws. In die periode werkte onze beroemdste Belgische stripscenarist ook aan een project voor een tv-film. Van die film is er toen niets in huis gekomen, maar het scenario werd in 1993 gerecycleerd tot een roman, De Telescoop. Nu, na meer dan vijftien jaar, werd het verhaal eindelijk verstript. En ja hoor, de criticasters hebben voor één keer gelijk. Het is een Van Hamme Grand Cru. Spannend, maatschappijkritisch en opvallend grappig.

Een gefrustreerde ghostwriter, een kok onder de sloef, een reclamefilmpjesacteur, een te vroeg afgeschreven bureauflik en een dandyeske bankdirecteur van een kantoortje van niemendal… Vijf vrienden die flirten met de pensioenleeftijd kijken met weemoed achterom. Neen, hun leven was geen onverdeeld succes. Vandaag is hun enigste verzetje de telescoop van Julien. Zijn sterrenkijker staat namelijk gericht op het appartement van de bevallige Josefine, de minnares van een machtige bouwondernemer. Ze moeten met haar in contact zien te komen! Wie gaat ervoor? Maar voor je denkt dat je een getekende mix zit te lezen van A Short Film about Love en Loft (tiens, zou stripliefhebber Bart De Pauw hier de mosterd vandaan hebben gehaald?), word je door Van Hamme meegesleurd achter de schermen van de macht, en bloeit de strip open tot een fijne parabel.

De Nederlandse tekenaar Paul Teng rook hier duidelijk zijn kans op een grote doorbraak. Zijn camerastandpunten zijn opvallend fris en stuwen het verhaal vooruit. Bovendien gebruikt hij, in tegenstelling tot de Becs van deze wereld, op een verdwaalde wagen na, nergens overgetekende kopies in zijn realistische tekeningen. Van zo’n vakmanschap kunnen wij oprecht genieten. Niettemin mist zijn klassieke tekenstijl net dat zwoel vleugje seks of dat ene grauwe kantje die deze strip tot een absolute aanrader zou maken. Hoeveel zinnenprikkelender zou de cover bijvoorbeeld niet geweest zijn als de originele boekenversie werd gerecycleerd? We geven het toe. Het is geneuk met mieren. Feit is dat deze 88 pagina’s tellende klepper ideaal kerstboommateriaal is voor jou en jou en ook jou.

___________________________

___________________________