Erik De Rode

 

Erik.De .Rode

Tekenaar: Sieurac Laurent
Scenarist: Giorgio Jean-François di
Uitgeverij: Daedalus

Vikings: ze lijken wel een blijvertje in de populaire cultuur. We snappen dan ook dat de mensen van Daedalus deze Erik de Rode een prominente rol toebedelen in hun najaarsoffensief. Het eerste wat we tegenwoordig doen als we een Vikingstrip onder ogen krijgen, is kijken of de woeste krijgers het zonder hun gehoornde helmen moeten stellen. We weten intussen dat dat een fabeltje is, onder meer in het leven geroepen door Richard Wagner en de zijnen toen ze voor Der Ring des Nibelungen een catchy kostumering zochten. En yep, geen hoorns in deze Erik de Rode!

Als je Wikipedia er even op naslaat, kom je bij het artikel over Erik de Rode eigenlijk een synopsis tegen van deze integrale. We hebben wel een boontje voor strips die de historische werkelijkheid benaderen, maar aan de andere kant verwachten we telkens ook wel dat ietsiepietsie meer. Jean-François Di Giorgio slaagt hier gelukkig wonderwel in. Het historische gegeven lardeert hij met voldoende juicy details zodat je met een goed opgebouwde strip te maken krijgt die ook voor de doorsnee lezer voldoende leesplezier garandeert. We hadden alleen wat bedenkingen bij het einde dat nogal snel afgehaspeld wordt zodat er volgens ons misschien zelfs een derde deel had kunnen inzitten. De titel van het tweede deel, Vinland, deed ons wel even de wenkbrauwen fronsen. Deze naam werd door Eriks zoon Leif Erikson (de vermoedelijke ontdekker van Amerika) gegeven aan een niet nader bepaalde streek in het huidige Noord-Amerika en daar is in dit album nog geen sprake van.

Alles wordt netjes in beeld gebracht door Laurent Sieurac die met dit album zijn talent nog maar eens in de verf zet. Let vooral op de prachtige cover die hier letterlijk het ijs breekt en je aanmoedigt om het eens met deze Noorman te proberen!

___________________________

___________________________