Mamette

 

Mamette

Tekenaar: Chevrier Bruno
Scenarist: Chevrier Bruno
Uitgeverij: Matsuoka

De 70-plusser! Ze zijn echt overal momenteel. Hotel Römantiek, een datingprogramma op maat van de doelgroep, scheert hoge toppen, ze hebben met Plus-magazine hun eigen tijdschrift en door de intrede van de elektrische fiets hebben ze hun actieradius verviervoudigd. Ook in stripmiddens zijn ze de laatste tijd redelijk populair. Denk bijvoorbeeld maar aan Krasse Knarren of het bezorgde moedertje uit Michel.

In deze Mamette krijgen we te maken met de dagelijkse beslommeringen van het ouwe besje uit de titel. We volgen haar bij het bezoek aan het graf van haar overleden man, bij de confrontatie met de lokale nozems, we horen het gezeur van haar vriendinnen aan en we voelen haar aha-erlebnis van het uitgerangeerd zijn.

Nob kennen we al van de gagreeks Dad, over een gescheiden vader die heel wat problemen ondervindt bij de opvoeding van zijn vier dochters. Weet de auteur daar zonder meer de juiste toon te vinden, bij deze Mamette (een vroegere reeks van Nob) lijkt hij in dit eerste deel nog wat zoekende. Zo weifelt hij tussen een gagstrip en een sfeervolle biografie over een sympathieke bomma, maar schiet hij in beide gevallen tekort. Het tempo van de grapjes evenaart dat van de zondagsrijder op het lokale landweggetje en dit album ontbeert de herkenbare nostalgische warmte die de knarren bijvoorbeeld wel hebben.

In Frankrijk is de reeks niettemin een eclatant succes. Niet alleen bestaat er een nevenreeks over de jeugdjaren van het oudje (Les Souvenirs de Mamette) en een kookboek (La Cuisine de Mamette), de dame heeft zelfs haar eigen animatieserie op de Franse commerciële zender M6 gekregen. Mensen die er verstand van hebben, zeggen dat we nog wat geduld moeten oefenen, maar vooralsnog gaan we nog niet overstag… Zijn we misschien nog te jong òf al te oud om deze reeks ten volle te kunnen smaken?

___________________________

___________________________

___________________________