Ravine

 

Ravine

Tekenaar: Sejic Stjepan
Scenarist: Marz Ron, Sejic Stjepan
Uitgever : Dark Dragon Books

Jaren geleden heerste koning Nebezial Asheri over de wereld Harrak, ook wel Ravine genoemd. Maar de koning werd gek en het volk kwam in opstand. In een allesbeslissende slag werd Nebezial verslagen en de rust keerde weer in Harrak. Nu lijkt er een einde aan die rust te komen. Mysterieuze gebeurtenissen vinden plaats en meerdere partijen zijn iets van plan. Harrak gaat donkere tijden tegemoet.

Aaah! Fantasy! Queestes van jongelingen op pad om een magisch artefact te vinden en het koninkrijk te redden. Althans… dat was het altijd wel. Tot op een mooie dag midden jaren 1990 een toen nog volkomen onbekende schrijver genaamd George R.R. Martin op de proppen kwam met zijn inmiddels wereldberoemde saga A Song of Ice and Fire waarmee hij in één klap het hele genre op zijn kop zette. Sindsdien werd de fantasy steeds complexer, steeds harder en steeds donkerder. Helaas ging de stripwereld niet mee in deze trend. Nog steeds bestaat de meeste fantasy die we krijgen uit personen die op queestes gaan. Daar zit ook moois tussen zoals Op Zoek Naar De Tijdvogel, maar het raakt zo onderhand wat uitgekauwd. Eric Bourgier en Fabrice David deden al een poging om hier verandering in te brengen mat hun wonderbaarlijk goeie reeks Servitude, maar het is eigenlijk pas met Ravine dat we echt kunnen spreken over een ander soort fantasyreeks. Daarmee heeft Stjepan Sejic tot op zekere hoogte voor het stripgenre gedaan wat George R.R. Martin al die jaren terug voor het romangenre deed. Hij heeft de fantasystrip gemoderniseerd.

“Ravine is not a simple story of the go fetch type”, aldus Sejic. En inderdaad, Ravine is veel meer dan dat, het is het verhaal van een wereld en de mensen die een verschil maakten in haar geschiedenis. Als dat klinkt als groots opgezet, wel, dat is het ook. Deel 1 en 2 voeren maar liefst veertien hoofdpersonages ten tonele die allen een belangrijke rol in het verhaal vervullen. Gooi daarbovenop nog eens de best uitgewerkte fantasywereld die je wellicht ooit hebt gezien in een strip en je krijgt een gigantisch werk vol expositie dat om minstens één herlezing vraagt. Hoewel de eerste albums vrij weinig actie bevatten, biedt Ravine een zeer mooi en behoorlijk spannend verhaal met zeer goed uitgewerkte personages. Juist door de vele expositie komt het allemaal echt tot zijn recht en wordt het lezen van Ravine een unieke ervaring.

Voor de dialogen schakelde Sejic de hulp in van Ron Marz. Waarom is ons een raadsel want aan zijn oorspronkelijke teksten scheelde niets. Maar ook de teksten van Marz kunnen ons ten zeerste bekoren: scherp en vaak met een onderliggende emotionele lading voelen de dialogen natuurlijk aan en zijn een waardevolle aanvulling op de rest van de reeks waar alles ‘echt’ aanvoelt.

Ravine is een enorme stap voorwaarts in de evolutie van de fantasystrip en is sowieso een van de beste fantasyreeksen die wij al gelezen hebben. Met andere woorden: ervaar zelf die handel!

___________________________

___________________________

___________________________