Thorgal

 

thorgal

Tekenaar: Rosinski Grzegorz
Scenarist: Hamme Jean van
Uitgever : Lombard

Thorgal is de naam van een stripserie van de Belgische scenarist Jean Van Hamme en de Poolse tekenaar Grzegorz Rosinski.

De strip verenigt veel thema’s en legendes in één verhaal, variërend van Noordse mythologie tot sciencefiction. Hoofdpersonage is Thorgal Aegirsson, een van de laatste overlevenden van een hoogbegaafd volk dat ooit de aarde ontvluchtte om een nieuw bestaan op andere planeten te zoeken.

Doordat de bronnen van de planeet van het ‘sterrenvolk’ zijn uitgeput, proberen zij terug te keren naar de aarde waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. De missie mislukt, maar enkelen overleven het. Wanneer een van hen, Haynee, op een vlot op zee bevalt is ze gedwongen het pasgeboren kind in een capsule aan de zee toe te vertrouwen. Het kind wordt gevonden door de Vikinghoofdman Leif Haraldson, die het “Thorgal Aegirsson” noemt, zoon van Aegir, gezondene van Thor. Hoewel Thorgal de laatste is (later blijkt dat er nog enkele anderen het ook overleefd hebben) van het sterrenvolk heeft hij niet de speciale krachten van hen geërfd. Zijn zoon Jolan, en zijn dochter Wolvin zijn daarentegen geen gewone kinderen. Wolvin kan met dieren spreken, en Jolan, ook al heeft hij zijn krachten nog niet volledig onder controle, kan dingen laten verdwijnen, en later ook doen veranderen. Thorgal kent zijn vrouw Aaricia al sinds kind, hij houdt zielsveel van haar en wil niets liever dan rustig met haar en zijn kinderen samenleven. Maar zijn noodlot en de goden laten hem niet met rust. Aan de ene kant hebben zij hem lief, omdat hij een rechtvaardig man is met een goed hart, dapper en oprecht. Maar aan de andere kant is hij meer dan een gewoon mens en heeft hij in zijn avonturen meer gedaan en is hij op meer plaatsen geweest dan welk mens ooit is toegestaan.
[/description]

___________________________

___________________________

___________________________