Wellington Wish

 

wellington.wish

Tekenaar: Julsing Fred
Scenarist: Julsing Fred
Uitgever : Oberon

Journalist Wellington Wish is een schepping van Fred Julsing, een productieve en veelzijdige tekenaar die nadat hij de vliegramp bij Faro overleefde een nieuw leven in Amerika begon.

Julsing begint zijn carriere zoals zoveel Nederlandse stripmakers bij Toonder waar hij aan Bommelstrips meewerkt en Panda en Kappie. Ook assisteert hij Jan Wesseling (Athi) bij Koning Hollewijn en The Tjong Khing (Arendsoog) bij Student Tijloos. Hij werkt daarna voor een groot aantal bladen (zie rechts) tot het ongeluk in Portugal waarna zijn productie minder wordt.

Wellington Wish begint in London waar hij journalist bij de meest suffe krant is, waarna hij tegen wil en dank en niet zonder problemen, in het roerige Tristan da Cunha terecht komt. In andere avonturen blijft Wellington dichter bij huis, alhoewel zijn journalistieke productie – net als bij Kuifje en Rik Ringers – nogal minimaal blijft. De strip is karikaturaal (Julsing’s handelsmerk: grote hoofden) maar toch realistisch met veel actie en humor, en bevat verwijzingen naar andere strips (o.a. een gastoptreden van agent 327) en daadwerkelijke gebeurtenissen.

Ondanks zijn enorme euvre – een overzicht van zijn volledige werk (zie fansite rechts onder) beslaat 10 pagina’s dik bedrukte tekst – maakt Julsing eigenlijk geen echt lange series – afgezien van zijn bekendste creatie Ukkie die acht jaar in Margriet staat. Kennelijk is hij te onrustig of niet tevreden genoeg over zijn creaties om er erg lang mee door te gaan, in ieder geval ontwikkelen de figuren zich daarom ook nauwelijks, opnieuw afgezien van Ukkie.

Wellington Wish is na Ukkie waarschijnlijk zelfs de langste serie (Samovarov omvat twee verhalen) met twee volledige verhalen, twee kortere vervolgverhalen van 22 platen en een los verhaal in het kader van de special over de Olympische Spelen in Munchen.

___________________________

___________________________

___________________________