De Beproeving

 

de.beproeving

Tekenaar: Bermejo Lee Martin, Laura Perkins Mike
Scenarist: Aguirre – Sacasa Roberto, King Stephen ,
Uitgever : L

Een door het Amerikaanse leger aangemaakt supergriep wordt (per ongeluk?) losgelaten op de wereld, eentje die de Mexicaanse griep, de vogelgriep en zelfs de Spaanse griep op een scheet in een fles doet lijken (nu ja, bij de Mexicaanse is dat niet moeilijk). Iedereen die besmet raakt, sterft een gewisse dood. Slechts enkelen zijn immuun.

Alweer een post – apocalyptische strip hoor ik u denken. Ja, inderdaad. Maar nieuw is De beproeving eigenlijk niet. Het betreft de stripadaptatie van ‘The Stand’ van Stephen King, een boek uit 1978. De roman is een van de beste werken van King, en in mijn memorie nog geen kleintje ook: 2 vuistdikke delen had de auteur nodig. Ondertussen is er ook een ‘uncut’ – versie van. Deze adaptatie, oorspronkelijk uit de Marvel – stal, is daarop gebaseerd en zal uiteindelijk 30 comics tellen, 6 bundelingen. Kapitein Trips is de eerste bundeling.

Dit eerste deel leert ons hoe het virus, officieel Project Blue genoemd, vrijkomt uit een militaire basis in Californië en zich van daaruit onweerstaanbaar een weg baant door Amerika. De regering en het leger proberen uit alle macht – zelfs met dodelijk geweld – te verhinderen dat het nieuws zich verspreidt. Tevergeefs.
We leren ook enkele protagonisten kennen (nog niet allemaal, het zijn er heel wat). Elk van hen wordt geconfronteerd met de gruwel van Kapitein Trips, zoals de bevolking het virus noemt. Tegelijk kampen ze nog met problemen uit hun ‘normale’ leven.
King zou King niet zijn als hij geen horrortwist aan het gegeven toevoegt. Dat doet hij in de gedaante van Randall Flagg, de Boeman. Amerika – en bij uitbreiding de wereld – wordt niet alleen ontvolkt door het virus, er komt ook nog eens een strijd tussen goed en kwaad aan. Een voorbode daarvan is het feit dat sommige personages in hun droom opgejaagd worden door een duistere kracht terwijl ze in een maïsveld stappen.

Roberto Aguirre – Sacasa heeft de roman uitstekend omgezet naar een stripscenario. Hij blijft vrij trouw aan het origineel, maar weet hoe hij het tempo erin moet houden. Cliffhangers bij de vleet, die je de pagina’s met plezier doet omdraaien. Een hele toer, want je krijgt maar mondjesmaat informatie over de verschillende personages. Aandachtig lezen is de boodschap, want de scènes volgen elkaar in sneltempo op. Gelukkig situeert hij ze uitstekend, waardoor je niet snel in verwarring komt.
Zijn scenario wordt trouwens uitstekend geruggensteund door de fantastische tekeningen van Mike Perkins. Emotionele scènes, actie, horror, de tekenaar is van vele markten thuis. Al in het begin trakteert hij je op een paginagroot ‘Madonnabeeld’, een moeder met kind, maar dan wel nadat ze aan het virus overleden zijn. Er lopen nog koude rillingen over mijn rug als ik eraan denk.

De vertaling is uitstekend, op twee minpuntjes na: “ze nieste zachtjes”, en Captain Trips, terwijl de titel Kapitein Trips is. Dit doet echter helemaal geen afbreuk aan de kwaliteit, want heel wat strips zijn stukken slechter vertaald.

Na het succes van De Donkere Toren kon een andere King – adaptatie niet uitblijven. Het is dus ‘De beproeving’ geworden. Er waren slechtere kandidaten… De verwachtingen waren hoog gespannen, maar lost de strip ze ook in? Een volmondig ja!

Een dikke proficiat aan Uitgeverij L om deze comic snel op de Nederlandse markt te gooien, dan nog in een mooie hardcoveruitvoering voor een redelijke prijs.

___________________________

___________________________

___________________________