De Praagse Coup

 

De.Praagse.Coup

Tekenaar: Hyman Miles
Scenarist: Fromental Jean-Luc
Uitgeverij: Dupuis

De spionagethriller De Praagse Coup duwt vooral op de knop “sfeer” om ons in te pakken. Het is 1948 en de Tweede Wereldoorlog is langzaam overgegaan in de Koude Oorlog. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen, langzaam de wonden likkend en bezet door de vier geallieerde grootmachten, is een broeinest van spionnen die elkaar bijna voor de voeten lopen. De Engelse schrijver Graham Greene komt langs om inspiratie te zoeken voor zijn nieuwe film The Third Man. Hij krijgt de hulp van miss Montagu die haar talenten ten dienste stelt van London Films, deels als actrice, deels als spionne. Greene komt zelf terecht in de coulissen van een sombere wereld waarin leugens, verraad, dubbelspel en het onhtullen van geheimen welig tieren.

Hoewel Graham Greene in zijn biografie zelf de waarheid geweld aandeed, leerde de geschiedenis ons wel dat het een dijk van een film opleverde die vaak voorkomt in lijstjes met beste films aller tijden. Er is een glansrol weggelegd voor Orson Welles… en de riolen van de stad Wenen waarin een geweldige achtervolgingsscène plaatsvindt die in de strip helaas onbeduidend voorkomt.

Jean-Luc Fromental, die Greenes biografie toetste aan de werkelijkheid, maar zelf met een verhaal op de proppen komt waarin hij ten eerste als verhalenverteller moet excelleren, houdt de dialogen en tekstkaders kort en bondig terwijl ze toch een maximum aan informatie geven en ook nog eens heerlijk ‘noir’ zijn. De literair begaafde scenarist heeft onder meer het biografische De Avonturen van Hergé geschreven en werkt momenteel met co-scenarist José-Louis Bocquet aan een album van Blake en Mortimer voor tekenaar Antoine Aubin.

De hoofdjes van de Amerikaanse tekenaar Miles Hyman lijken nog steeds op die van porseleinen popjes, maar op zijn schildertechniek en kleurenpalet met overwegend neerslachtige aardetinten valt niets af te dingen. Bij Scratch Books moet weldra zijn novelleverstripping De Loterij verschijnen. We kennen de tekenaar nog van de misdaadverstrippingen Bloednacht naar de roman van Jim Thompson, bewerkt door Matz en De Zwarte Dahlia naar de roman van James Ellroy, bewerkt door Matz en filmregisseur David Fincher die eigenlijk verfilmplannen koesterde met Tom Cruise voor Brian De Palma aan de haal ging met het filmproject.

___________________________

___________________________