I.R.$.

Ogenblikje...

ir$

Tekenaar: Vrancken Bernard
Scenarist: Desberg Stephen
Uitgever : Lombard

Internal Revenue Service, I.R.$., is de belastingsdienst van de Verenigde Staten. En als je denkt dat dit een saaie deskjob is dan ken je Larry B. Max niet. Hij is de hoofdfiguur binnen deze stripreeks, special Agent van deze dienst en gaat geen gevaar uit de weg. De vader van Larry was de zoon van een bekend filmproducent. En laat de vader van scenarist Desberg filmdistributeur zijn geweest bij MGM België. Het leven bestaat toch uit toevalligheden. ; – )

Desberg maakt er in deze serie een gewoonte van om zijn verhalen te spreiden over twee delen. Op deze manier kan hij meer diepgang geven aan het verhaal, de intriges beter uit de doeken doen en het scenario zodanig uitwerken dat er geen grijze of wazige zones meer zijn. Hierdoor kan hij de lezer ook in onzekerheid laten. De vraag blijft lang: waar wil hij nu naartoe en wat wil hij nu vertellen? Maar zoals bij elke zichzelf waarderend scenarist is het een kunst om alle stukjes van de puzzel mooi in elkaar te laten passen en een mooi afgerond verhaal aan te bieden. En dat is waar Desberg dus een meester in is.

We zitten nu aan het zesde duo dat de naam “Hollywood Connection” meekrijgt. We leren meer over Larry zelf, zijn vader en de callgirl en voormalig filmster Kate Absynth. Deze personages komen terecht in een carrousel van omkoperij, geweld, corruptie en, last but no least, de ondergang van één van de meest gewaardeerde presidenten van de Verenigde Staten. Je ziet, er is geen moment van verveling als je deze twee strips ter hand neemt. Desberg is dan ook een veelschrijver met niveau.

Vrancken, tekenaar van dienst, heeft in deze reeks een ongelooflijke vooruitgang geboekt. Of dit ten goede is moet elke lezer zelf uitmaken. Zijn figuren zijn minder statisch geworden en voor de decors wordt meer en meer gebruik gemaakt van photoshop en digitale effecten. Persoonlijk hou ik meer van de “getekende plaatjes” maar de vooruitgang is ook in het strip niet tegen te houden. Deze wijze van werken geeft je het gevoel dat je noch naar een tekening noch naar een foto zit te kijken maar iets dat het midden houdt van de twee. Een wazige foto met potloodlijnen op. Maar zoals gezegd, of je dit kan appreciëren, dat moet ieder voor zich uitmaken.

I.R.$. is een reeks die zijn plaats verdient in de bibliotheek van elke stripliefhebber. Bij deze serie koop je geen kat in een zak. De verhaallijn is alom gekend en daar zitten geen verrassingen in.

___________________________

___________________________

___________________________