De Horla

 

De.Horla

Tekenaar: Sorel Guillaume
Scenarist: Maupassant Guy de, Sorel Guillaume
Uitgeverij: Daedalus

Een gegoede burger in de negentiende eeuw begint nachtmerries te krijgen over een monsterlijke man die op zijn borstkas komt hurken en zich aan zijn mond laven. De droom is zo realistisch dat de man het gewicht van het monster gewaar is en van langsom meer door angst wordt overmand. Hij wordt er gewoon gek van omdat hij ervan is overtuigd dat het spookt in zijn huis. Het moet gezegd dat er vreemde dingen gebeuren. Karaffen met water en melk zijn plots leeg, voor zijn neus wordt er een roos geplukt door een geestverschijning en een hypnose-experiment loopt uit de hand. Als lezer zie je het ook allemaal gebeuren en je weet dat het niet tussen de oren zit van het hoofdpersonage.

Guillaume Sorel baseerde dit one-shot op een horrorkortverhaal van de Franse schrijver Guy de Maupassant. Sorel, die zich de voorbije jaren liet opmerken met prachtig getekende one-shots als Hotel Particulier, De Laatste Dagen van Stefan Zweig en Typhaon, is in de eerste plaats een tekenaar en daarom kiest hij er verstandig voor om De Horla vooral in beelden te vertellen. Hij trapt niet in de val van andere romanbewerkers door grote flarden tekst uit het bronmateriaal over te nemen. Het principe Show, don’t tell is duidelijk aan hem besteed wat in stripverhalen natuurlijk handig van pas komt. En hij showt met overgave. De weinige monologen en dialogen zijn beknopt en to the point. Je zit mee in het hoofd van de verteller die zijn ervaringen kordaat beschrijft en nog wel zo alert is om in te zien dat hij gek, bezeten, maar vooral heel erg bang is.

Het oorspronkelijke verhaal De Horla inspireerde wel meer auteurs. De Amerikaanse horrorspecialist H. P. Lovecraft gebruikte gelijkaardige elementen voor zijn The Call of Cthulhu, het soort wezen dook in heel wat radiohoorspelen, boeken, films en tv-reeksen (zelfs in Star Trek) op en ook onze eigen Maarten Vande Wiele speelde in 2014 nog met het idee om De Horla te verstrippen na zijn bewerking van Maupassants Monsieur Bermutier. In datzelfde jaar verscheen de Franse versie van deze strip waar we Maarten op hebben moeten wijzen, maar hij was op vraag van zijn uitgever toch al begonnen aan het project ABBA Zoekt Frida.

In januari verschijnt trouwens nog een bewerking van een verhaal van Guy de Maupassant. De auteurs van De Post- en Liefdebezorger publiceren dan De Soldaat en de Negerin (naar Boitelle et le Café des Colonies) bij Saga Uitgaven.

___________________________

___________________________